15 min.
porcií: 7

Suroviny:

  • 2 hrnčeky celozrnnej špaldovej múky
  • 2 celozrnné žemle
  • 2 žĺtka
  • 1 ČL himalájská soľ
  • 1 ČL kypriaci prášok do pečiva ( bez fosfátov )
  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • Voda cca 3 dcl

Mäkkučné knedle zo špaldovej múky, veľmi chutné a nadýchané.

Odjakživa som mala knedle veľmi rada, hlavne keď boli robené doma. Keďže sa zdravo stravujem už dlhšiu dobu a striktne dodržiavam moju stravu, vyskúšala som urobiť jeden recept na domácu knedľu, ktorú si s radosťou dám aj ja  :) Je to zdravšia varianta od bežnej knedle, ktorá je veľmi chutná. Táto knedľa sa dá pripraviť na dva spôsoby, varená alebo na pare.

Myslím, že postup je veľmi jednoduchý, takže aj neskúsené gazdinky ho zvládnu hravo :)

Žemle si nakrájame, dáme do misky, zalejeme teplou vodou a necháme odstáť. Keď sú žemle nasiaknuté vodou, pridáme kním žĺtka, soľ, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a všetko poriadne premiešame s rukou, nakoniec pridáme celozrnnú múku a znovu dôkladne premiešame. ( Ak je cesto prílož tuhé, pridáme ešte vodu )

Postup varenej knedle :

Z cesta si vytvarujeme knedľu, ktorú dáme variť do vriacej vody na cca 15 min. z každej stravy.

Postup parenej knedle : 

Pripravíte si hrniec s vodou, do ktorého dáte parák. Na parák položíte papier na pečenie, aby sa  knedľa neprilepila. Nakoniec na parák s papierom položíme vytvarovanú knedľu, ktorú zakryjeme pokličkou a necháme knedľu pariť cca 15 min z každej strany. ( Medzitým skúšame špáratkom či je knedľa hotová )

Kalorická hodnota na 100 g - 533,3 kJ

B -3,9 g , S -23,45 g , T -2,0 g , V -3,2 g

Nech vám chutí :)

Galéria